Mezun olduğumda neler yapabilirim?

Elektrik-elektronik mühendisi olduğunuzda, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında çeşitli sektörlerde mühendis, danışman ve yönetici pozisyonlarında iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Aşağıda, ülkemizde istihdam edilebileceğiniz bazı sektörlerden ve firmalardan bahsedilmektedir:

Kamu Sektörü: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, EPDK, BTK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı gibi kurumlar.

Savunma ve Havacılık Sektörü: Aselsan, Havelsan, Roketsan, Mikes, STM, FNSS, TAI, TUSAŞ, Otokar, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Siemens, Netaş, THY, Pegasus Havayolları gibi kurumlar.

Haberleşme ve Medya Sektörü: Turkcell, Vodafone, Türk Telekom, Superonline gibi büyük haberleşme firmaları ve TRT gibi medya sektöründeki tüm kurumlar.

Enerji ve Otomotiv Sektörü: EnerjiSA, Aksa, Zorlu Enerji, Sanko Enerji gibi firmalarda elektrik üretimi ve dağıtımı yapılan tesisler; Ford, TOFAŞ, Renault, Toyota, Hyundai, BMC gibi otomotiv firmaları.

Yazılım ve Bilişim Sektörü: Bu sektörde bilgisayar mühendisleriyle beraber çok sayıda elektrik-elektronik mühendisi de çalışmaktadır. Hem yazılım hem de bilgisayar ağ teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında görev almaktadırlar.

Bu sektörlere ek olarak kariyerinizi akademisyen olarak da sürdürebilirsiniz. Ülkemizde köklü veya yeni kurulan üniversitelerin hemen hepsinde elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri bulunmaktadır ve bu bölümlerde, özellikle İngilizce ders verebilecek, başarılı ve üretken akademisyenlere ciddi ihtiyaç bulunmaktadır.

Ayrıca, elektrik-elektronik mühendisleri bu gibi sektörlerde hizmet vermek üzere kendi teknoloji firmalarını genç yaşlarda bile kurabilmekte ve başarılı girişimcilik örnekleri ortaya koymaktadırlar.